تبلیغات سایت
ثبت نام برای نویسندگی افتخاری سایت
یاری دهندگان شهر کدکن
مدیر سایتکدکنم.س.رآقای علیرضا داوودیگلهو2آقای مجید رفیعیآقای علیرضا بخشیخانم فاطمهآقای علی خدادادیآقای علیرضا مجیدی کدکنیآقای علیرضا عباسزادهخانم سمیه راد منشآقای علیرضا بخشیخانم صبارباط سنگنیشابور سرزمین هفت اقلیم
آرشیو مطالب سایت
دیگر امکانات سایت
|
نویسنده نیشابور سرزمین هفت اقلیم در سه شنبه 93/5/28 | نظر
در آستانه کدکن: بولوار عطار، در ابتدای شهر کدکن، ما را به میدانی میرساند که در آن، تندیس عطار نصب شده است. این تندیس، که ارتفاع آن 6 متر است چشماندازی زیبا و فرهنگی در آستانه شهر زادگاه شیخ فریدالدین عطار، پدید آورده است.
کدکن، شهری است گسترده در دامنه کوهستان و آرمیده در آغوش باغها و درختزارها. تابستانهای خنک و مطبوع و زمستانهای سرد از ویژگیهای آب و هوایی این سرزمین سرسبز است. اینجا بهشتی است در جنوب خاوری دشت نیشابور که مانند آن را در بوژان، درّود، دربهشت و خرو و بار، در دامنههای بینالود نیز باز توان دید، گویی خالق طبیعت، ترجیعبند بهشتهای خرّمی و نشاطآفرینی را در دشت نیشابور، مکرّر خواسته و ساخته.
کدکن، حال و هوای خود را دارد آنگاه که سبزشهر کهن کوهستان، با چاشنی یاد شیخ فریدالدین عطار و خاطر استاد محمدرضا شفیعی کدکنی در میآمیزد تا ملودی هماهنگ و دیرآشنای تاریخ و طبیعت را ترجمان دگرباره نماید؛ کدکن، نیشابوری دیگر است ... پارهای از تن سرزمین تاریخ و طبیعت و عرفان، که؛ شیخ عالم، شیخ عطار فرید آنکه هستند اولیا او را مرید طرفه عطاری که از انفاس او قاف تا قاف جهان شد مشکبو خاک نیشابور، تا یومالقیام آبرو دارد ازین عالیمقام شد زرش را خاک نیشابور کان مولدش، زروند و کدکانش، مکان
مزار پیر گلهو: در کناره جنوبی شهر کدکن، رودخانهای، جاری است که بدان کال میگویند و در آن سوی کال، کوهی است به نام گلهو. بر کمرگاه کوه، مزاری به شکل چهارتاقی برآورده از سنگ لاشه، جای گرفته که به «پیر گلهو»، «پیر یاهو» یا «اسحاق» معروف است. اهالی کدکن، در آنجا مراسم روضهخوانی دارند. در سالهایی که خشکسالی به این منطقه، رو میآورد، مردم در آنجا گردهم میآیند و و «بلغور» میپزند و سنگ سفید و بزرگی را که به «سنگ پیر» معروف است با اهرم، تکان داده و اعتقاد دارند که با جنبش آن، باران خواهد بارید. آنها سرگذشت «اسحاق» را چنین بیان میکنند؛ اسحاق دارای موهای بلند و ژولیده بود که بلندای آن به زانوهایش میرسید، هر روز بر روی سنگ سفید مینشست و مدام ذکر یاحق، یاهو میگفت؛ تا اینکه گذار حضرت موسی به آنجا افتاد و از پیر پرسید: تو را با حق چه کاراست؟ اسحاق تا این سخن را شنید در دَم، جان داد. حضرت موسی، اسحاق را کفن و دفن کرده و بر روی سنگ قبرش چنین نگاشت: دو چشمانش، مثال چشم آهو به زیر لب، همیشه گفت: یاهو ز قدرت، دوخته پیراهنش را ز موی سر، بپوشیده سرش را چو اسم حق، شنید او مست و حیران ز شوق دل، بزودی داد او جان در کنار مزار گلهو، مهربانمردی کهنسال از اهالی کدکن را دیدم و لختی با او به گفتگو نشستم. گفتم از نیشابور آمدهام. به لبخندی دیرین و آشنا، چهرهاش گشاده شد، دستم را به گرمی گرفت و به شیرینی مهمانم کرد. میگفت که در دور تا دور کدکن، هفت مزار است و همین بزرگاناند که کدکن را برپای و پایدار داشتهاند.
پیر زروند: بیگمان یکی از پیران پایدار کدکن، «پیر زروند» است. زروند، ناحیهای است آکنده از باغستانها و کشتزارها در کرانه شرقی شهر کدکن. ابراهیم بن اسحاق کدکنی نیشابوری، پدر شیخ فریدالدین عطار نیشابوری و معروف به «پیر زروند»، در این خاک زرخیز آرمیده است.
ملکوه و چشمه پونه: ملکوه با ارتفاع 3013 متر از سطح دریا، بر فراز رشتهکوه سپیدر، از دورسوی دشت سبز کدکن خودنمایی میکند. ملکوه، نماد طبیعی کدکن است. دیواره آن، جایگاهی برای سنگنوردی کوهنوردان و در پاییندست قلّه، «چشمه پونه» با آبی سرد و گوار، تجربهای دگرگونه از طراوت و زیبایی میآفریند. قله ملکوه، فرازش برده عقل و جان من چشمه پونه، در کنارش، باصفا و دیدنی
مسجد حاج سیدحسن کدکنی: نام این مسجد که نمایی زیبا شکل یافته از مصالح سنگ دارد برگرفته از بانی آن، حاج سید حسن تاجر کدکنی است. وی به تشویق شیخ محمد حسین مجتهد کدکنی، مسجد را برپای داشته. کتیبه مسجد، سال 1337 را نشان میدهد. این مسجد در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
نخل و آیین نخلگردانی: نخل، سازهای چوبی و یکی از وسایل آیینی عزاداری و سوگواری حضرت اباعبدالله الحسین علیهالسلام در ایام محرم است که در مراسم نخلگردانی مورد استفاده قرار میگیرد. بر روی این پیکره چوبی، پارچههایی سیاه و سبزرنگ که منقش به تصاویر و شعارهای مذهبی است کشیده میشود، دو تاج به شکل دو مناره بر بالای نخل نصب گردیده و با آراستگی و نظمی خاص، بر دست آیینورزان کدکن به حرکت در میآید. این آیین با روضهخوانی، سینهزنی، عزاداری، پخش نذری، ذبح قربانی و دود کردن اسفند همراه است. مراسم نخلگردانی در در روزهای عاشورا و تاسوعای هر سال، با شکوهی خاص و همراه با حزن و اندوه شیفتگانه دلدلگان حسینی شهر کدکن برگذار میشود. سازه چوبین نخل که تصویرش در بالا آمده است متعلق به تکیه علیای کدکن است.
مسجد و آرامگاه شیخ حیدر کدکنی: این مسجد، به صورت شبستانی مکعبمستطیل است که در مرکز آن دو طاق بزرگ با نمای منحصر به فرد تشکیل دو گنبد چهار ترک را داده است در انتهای هر یک از اتاق مذکور، اتاقهای گهوارهای آجرکاری دیگری به مثابه ستونی برای استحکام گنبدها ساخته شده است. برخی از محققان و باستانشناسان مسجد را آثار معماری قبل از دوره ایلخانی میدانند. بقعه شیخ حیدر به نام مزار عبدالله ابن موسی کاظم نیز شناخته میشود.
در پیرامون بنای تاریخی شیخ حیدر کدکنی، با مصالح سنگ، به شکلی زیبا محوطهسازی شده است که مشرف بر بخش بزرگی از شهر کدکن میباشد و از زوایای گوناگون، نماهایی دیدنی از کوه، بافت قدیمی و جدید شهر، باغستانها و چهره کلی کدکن در پیش دیدگان بیننده قرار میدهد.
پیر سیدحسن جلال: اینجا آرامگاه پیر و سیدی است که مورد احترام و زیارت اهالی کدکن میباشد. مزار پیر سید حسن جلال، بنایی ساده به شکل مکعبمستطیل، بر روی یک تپه مشرف بر شهر کدکن واقع شده، که دو ستون یا مناره ساده و سبزرنگ، بر بالای آن افراشته است. در بالای دیوارههای مکعب مقبره، جاهایی برای برافروختن شمع، وجود دارد.
بوستان جنگلی ولی عصر: کدکن، شهر باغستانهای و فضاهای سبز است و بوستان جنگلی ولی عصر (عج)، یکی از این فضاهای سبز بهشت باغستان کدکن است. باری، کدکن سرزمینی است سبز که در جای جای میانههای کوچهباغها و درختستانهای آن، نشانی از تاریخ دیرینه این پاره از دشت کهن تاریخ و طبیعت و عرفان را میتوان باز یافت. کدکن زیبا، همچون نیشابور کهن، سرشار است.
یادداشتنامه سفر از نیشابور تا کدکن را در اینجا به پایان میبریم و بازگویی دیدنیهای دیگر این دیار را به نوبتی دیگر وا میگذاریم. تا نوبتی دیگر و به امید دیداری دوباره «در حریم سیمرغ» ... و «حریم سیمرغ»، سرزمینی است که به تعبیر استاد محمدرضا شفیعی کدکنی، «فشردهای است از ایران بزرگ» و به روایتی دیگر، «نماد تاریخ و فرهنگ ایران» است و «مقصدی برای درک تاریخ و فرهنگ ایرانی» ... در نگاه نگارنده، سفر به «حریم سیمرغ»، خلوتی است برای بازگشت به خویشتن. کاش، توفیقی باشد و پردهای برافتد و حالی دست دهد تا مگر در این هجوم فرهنگ کامپیوتر و کارخانه و ماشین، دمی از دنیا و متعلقات آن که آدمی را از رجوع و برگشت به خویش، دور میدارد، بیاساییم.
ای دل! چو زمانه میکند غمناکت ناگه برود ز تن، روان پاکت بر سبزه نشین و خوش بزی روزی چند زآن پیش که سبزه بَردَمد از خاکت راجع به: شهر کدکن, کدکن, عطار, بخش کدکن, سایت شهر کدکن, سفرنامه ی از نیشابور تا کدکن, حریم سیمرغ, نیشابور, سیمرغ, در حریم سیمرغ, سفرنامه دوستان ما
آخرین مطالب سایت
|
درباره ی سایت
موضوعات سایت
پیوندهای روزانه
»
سایت مقام معظم رهبری
» پایگاه حفظ ونشر آثار امام خامنه ای » سایت شهر کدکن » پایگاه اطلاع رسانی دکتر شفیعی کدکنی » اداره ی کل آموزش و پرورش کدکن » پایگاه اطلاع رسانی رئیس جمهور » تاریخ و فرهنگ کدکن (سایت زروند) » نیشابور سرزمین هفت اقلیم » شهر کدکن در آپارات » وبسایت رسمی بنی هاشم کدکن » باشگاه هواداران طبیعت کدکن |